Prenumerera
Prenumerera
By Andrii Makukha - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88452236

Hongkong inför vaccinpass från 5 års ålder

Hongkong har nu infört krav på vaccinpass, även för barn mellan fem och 11 år. Tidigare har passen endast varit ett krav för ungdomar och vuxna, men nu har man alltså beslutat sig för att detta även bör gälla barn. Enligt tidningen South China Morning Post uppger staten att man kommer att ge människor visst utrymme under tiden man övergår till de nya rutinerna.För att få ett giltigt vaccinpass i Hong Kong krävs det att barnen har tagit minst två doser av ett covid-19 vaccin medan vuxna medborgarna ska ha tagit tre doser. Det är inte heller vilka märken på vaccin som helst som gäller, utan man kommer att få välja mellan det Tyskproducerade BioNTech och det kinesiska Sinovac. Passen går att ha i både pappersform och i telefonen. Sedan den 31 maj i år har Hong Kongborna även ett krav på att personer över 12 år behöver använda sig av en app kallad Leave Home Safe för att få tillträde till statliga byggnader samt restauranger, gallerior, mataffärer och dylikt. Emellertid gäller inte kravet om appen för barnen.

Enligt den kinesiska statens egen beräkning är cirka 66,2 procent av barnen i Kina mellan tre och 11 år vaccinerade.