Prenumerera
Prenumerera

Media insinuerar spionerianklagelser mot Christopher Jarnvall – utredningen lades ner

Christopher Jarnvall (SD), kommunalråd i Norrköpings kommun samt medverkande på Youtube-kanalen Riks anklagas för spioneri. I bland annat Norrköpings Tidningar förmedlar man hur han ska ha sålt hemlig information gällande det svenska försvaret till ett franskt privat företag. Jarnvall har dock en annan historia att berätta och utredningen kring detta väldigt gamla ärende ledde aldrig till åtal.

Det var i slutet på 90-talet och början på 2000-talet som och Jarnvall drev sin egen konsultverksamhet i samverkan med försvarsmakten. Norrköpings Tidningar har felaktigt påstått att Jarnvall var anställd hos försvarsmakten vilket inte stämmer och denna felaktighet kan fastställas då en anställning hade varit ett samarbete inom ramen för offentlighetsprincipen. Christopher Jarnvall poängterade att han aldrig jobbat åt Försvarsmakten för Svenska Morgonbladet vid en kortare digital kontakt under förmiddagen idag-.

Mellan februari och mars 2001 ska han ha fått 250 000 kronor i en betalning av det franskbaserade bolaget NHIndustries, tillverkare av helikoptrar. Enligt en dold källa inom Försvarsmakten tror man även att han fått ännu mer pengar, utöver de resekostnader han också fick täckning för. Detta förmedlar även Expressen med hänvisning till Norrköpings Tidningar.När transaktionerna kom till kännedom för underrättelsetjänsten Must, samt Jarnvalls uppdragsgivare hemma i Sverige blev rätten inkopplad. Säkerhetspolisen och en kammaråklagare tog fallet vidare, vilket i sin tur ledde till att en förundersökning påbörjades. Rättsväsendet kom fram till att Jarnvall lämnat ut hemlig information om Försvarsmaktens beväpning, samt vilken typ av skydd NH industries var i behov av. Jarnvall själv menar att han inte kände till att informationen var hemlig.

Fallet rörde sig alltså om obehörig befattning med hemlig uppgift men lades sedermera ner efter ett år av förhör, husrannsakningar och annat som hör en rättslig situation till. Försvarsmaktens ställföreträdare såg inte längre läckan av information som ett hot. Detta är alltså medias tolkning av händelsen, men Jarnvall själv har en annan historia att berätta.

På sin Facebooksida skriver han att “media överdramatiserar” händelsen. Han berättar att händelseförloppet är korrekt, men att alla uppgifter inte stämmer. Delvis dementerar han att han skulle ha varit permanent verksam vid Försvarsmakten, något han hävdar att media valt att inte ändra på i sin version. Han berättar att han, i januari år 2000 arbetade som konsult på sitt eget bolag och hade tagit sig an uppdraget att konsultera NH industries helikoptrar inför en eventuell export av dem till Sverige.

“Det är nu drygt 20 år sedan ärendet lades ner, det gick aldrig till åtal” skriver Jarnvall på sin Facebook. Han berättar även att han, trots sitt förflutna är anställd som reservofficer inom Försvarsmakten och förväntas infinna sig på hemlig ort i händelse av krig.