Prenumerera
Prenumerera

EU kräver att Serbien stöder EU:s hållning mot Ryssland för medlemskap i unionen

Serbien tvingas nu välja mellan att samarbeta med Ryssland eller ett EU-medlemskap. Detta poängterar en representant för den tyska regeringen till nyhetsbyrån Reuters.

Representanten menar att fortsatt samröre med Moskva kommer få ”konsekvenser” för Serbiens möjligheter att ingå i den europeiska gemenskapen.– Behovet av ett beslut håller på att dras till sin spets med tanke på den geopolitiska utvecklingen, säger källan.

Serbiens vägrar införa sanktioner mot Ryssland vilket stora delar av EU gör. Dessutom undertecknade Ryssland och Serbien ett avtal i september som syftar till att utöka samarbetet i utrikespolitiska frågor länderna emellan.

EU kräver nu att Serbien anpassar sig till Bryssels ställningstaganden i internationella frågor för att kunna gå med i unionen. Serbien har varit en kandidat för EU-medlemskap sedan 2009 men har en del knutar kring utrikespolitik att lösa upp. Frankrike har exempelvis krävt att Serben erkänner Kosovo som en självständig stat.