Prenumerera
Prenumerera

Halva Sverige får elprisstöd – riskerar att driva på inflationen

Samtliga hushåll i södra och mellersta Sverige kommer få stöd för de stigande elpriserna. Totalt kommer 55 miljarder kronor att vara till förfogande enligt regeringens förslag. Men regeringen har idag poängterat att det bara är elprisområde 3 och 4 som kommer få ta del av stödet. Stödet kommer uppgå till 50 öre per kilowattimme i el område 3 och 79 öre per kilowattimme för elområde 4.

– Det vi nu ser framför oss är ett elprisstöd som kan avlasta alla elanvändare och som samtidigt inte stimulerar till ökad elanvändning, säger Ebba Busch på regeringens pressträff idag.

Ungefär 5 miljoner svenskar kommer kunna ta del av regeringens satsning.

”Sen vår regering tillträdde har vi jobbat dag och natt för att så snabbt som möjligt sätta Sverige på en ny kurs. Idag, efter nio dagar, kunde vi tillsammans med Generaldirektören för Svenska kraftnät, berätta att det nu finns en modell på högkostnadsskydd som kan ge svenska hushåll kompensation för elpriserna för ett helt år tillbaka i tiden. Det handlar om en retroaktiv återbetalning, för de senaste 12 månaderna”, skriver Ulf Kristersson på sin facebooksida.

Nu ska Energimarknadsinspektionen bedöma modellen, inget är klart förrän allting är klart. Men idag var ett viktigt steg på vägen”, skriver han därpå i inlägget.Under valrörelsen lovade regeringspartierna ett elpristak men något sådant har än inte presenterats.

Kritik mot förslaget

Regeringens elprisstöd riskerar dock att driva på inflationen ytterligare, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth till di.se. Hon förvånas över hur stort regeringens elprisstöd är. Hon tror att en del hushåll använder stödet för att konsumera och driver på inflationen.

”Man får hoppas att företagen får en stor del av kakan. Vi har pratat för mycket om hushållen och för lite om företagen. Går de omkull så försvinner jobben”, säger Annika Winsth.

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman anser också att detta stödpaket kan riskera att motverka riksbanken arbete för stävja inflationen.