Prenumerera
Prenumerera

Den mest sällsynta blodgruppen

Världens mest sällsynta blodgrupp anses vara Rhesus 0- och kallas ibland ” det gyllene blodet”. Det är en liten exklusiv grupp som en viss procent av mänskligheten har i sina ådror. Blodgrupperna delas in i ett system om fyra och kallas : A, B, AB och 0.Personer med blodgrupp A har röda blodkroppar med ett A- antigen, medan cellerna i blodgrupp B bär B-antigenen, blodgrupp AB har båda antigenerna och blodgrupp 0 är helt utan AB- antigener. Därefter indelas blodgrupperna vidare på en basis av antigener som kallas Rhesus. Det finns mer än 50 olika antigener som kallas rhesus men det är rhesus D som bestämmer om blodgruppen är rhesus negativ eller positiv.

En person som är Rhesusnegativ har alltså inte Rhesus D i blodet, men kan ha andra rhesusantigener. Vad som är speciellt med rhesus 0- ” det gyllene blodet” är att blodgruppen är helt fri från rhesusantigener och därför kan ge blod till samtliga blodgrupper. Dock kommer blodet bäst till användning hos andra personer med rhesus 0- då deras immunförsvar inte accepterar rhesusantigener alls och därför bara kan ta emot blod från sina egna.