Prenumerera
Prenumerera

Kulturministern vet inte vem Ruben Östlund är

Filmregissören Ruben Östlund är Sveriges just nu mest internationellt uppmärksammade kulturaktör bland vänstersinnade filmälskare. Kristersson regeringens nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) verkar dock inte veta vem han är. Han har bland annat belönats med Guldpalmen 2022.

Parisa Liljestrand fick i SVT:s Morgonstudio frågor om just denna regissörs intentioner med en nytt kulturkanon.

Hon fick tre namna att jämföra mellan, två författare och Ruben Östlund.– De är fantastiska författare allihopa. Två av tre böcker har jag själv läst. Men om de ska ingå i en kulturkanon ska inte jag svara på, sade Parisa Liljestrand i Morgonstudion.

Ruben Östlund kommenterar kulturministerns okunskap i kulturnyheterna.

– Jag är inte förvånad. På ett sätt är det en del av en längre tradition i Sverige: Att det är när man blir tillsatt på en så viktig post som man ska orientera sig i kulturbranschen och försöka skapa en vision, säger Ruben Östlund till Kulturnyheterna.

Han anser att Ulf Kristersson gjort bort sig med sitt sitt val av kulturminister.