Prenumerera
Prenumerera
Av Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32473991

Frukten av Svensk Tändsticksbolaget köps upp av multinationellt företag

Swedish Match är en produkt av Ivar Kreugers Svenska Tändsticks Aktiebolaget och det statsägda Svenska Tobaksmonopolet AB. Båda dessa företag har anor ifrån tidigt 1900-tal och har varit viktiga aktör i den svenska industrialiseringen som tog fart vid för förra sekelskiftet.

EU-kommissionen har nu godkänt att tobaksjätten Philip Morris International Inc. tilltänkta förvärv av Swedish Match, enligt kommissionens presstjänst. Det enda villkor man har är att ett dotterbolag till Swedish Match avyttras.Stora aktieposter i Philip Morris ägs av Vanguardgruppen. Vanguard Group är ett multinationellt investeringsföretag som vissa anser är tight sammanlänkat med globalistiska intressen. Enligt CNN äger Vanguardgruppen 8,06 procent aktierna i Philip Morris och är därmed den största aktieägaren. Det multinationella investmentbolaget BlackRock Inc äger 4,67 procent av aktierna i Philip Morris.

Detta innebär att ännu ett anrikt svenskt industriföretag får utländska ägare. 1999 såldes Volvo personvagnar till amerikanska Ford Motor Compony som 2010 sålde företagare vidare till kinesiska Geely.