Prenumerera
Prenumerera
SD uteslutningar
De drev yttrandefrihet som en valfråga i EU-valet 2014. Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32963230

Jimmie Åkesson bjuds inte in till Nobelmiddagen

Nobelstiftelsens styrelse väljer, trots att verksamheten har ny VD, att inte ompröva tidigare års beslut om att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna, skriver Nobelstiftelsen till TT. Att SD idag är Sveriges näst största parti och del av statsminister Ulf Kristerssons regeringsunderlag ruckar inte på Nobelstiftelsens hållning.

”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december”, skriver stiftelsen i pressmeddelandet.Alla andra partiledare bjuds in som alltid till Nobelmiddagen.

Nobelstiftelsen väljer dessutom att inte bjuda in Rysslands ambassadör i Stockholm till middagen som ett resultat av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Alla andra ambassadörer i Stockholm har blivit inbjudna.