Prenumerera
Prenumerera

Krönikör Erika Stensson: Sverige – det moraliska förfallets högborg

Har funderat på varför vi i Sverige har en sån moralisk upplösning på alla plan i samhället numera. Både var det gäller myndigheter och arbeten i stort. Jag började lägga märke till det på arbetsplatser ungefär när 40- talisterna gick i pension. Då uppstod kvickt ett moraliskt förfall som exemplifierades genom en stor brist på ansvarskänsla och en oförmåga att skilja mellan offentligt och privat.

Förr om politiker hoppade över skaklarna i sin profession hade de vett att dölja det, idag gör de sina porrbesök och har sina sexfester inför öppen ridå och nästan skryter med det. Kommunalråd gör aktivistiska aktioner och hamnar i brottsregistret men är lika glada för det, Socialarbetare ligger med sina klienter och tycker inte det är något särskilt ( attraktion kan väl uppstå överallt), på många vårdinrättningar lämnar man sina arbetsuppgifter ouppklarade och skiter i om de man arbetar för drabbas (för vem bryr sig liksom, alla har ju ett liv…) Inom rättsväsendet festar vuxna jurister med tonåringar på sin arbetsplats och har sex med dessa och får bara en markering. Vad har hänt liksom?! Jag har funderat…

De flesta på de riktigt tunga maktpositionerna idag är 60- och 70- talister och de är ju egentligen generationer som aldrig vuxit upp. De är generationer som förblivit de eviga tonåringarna som fortfarande sparkar åt alla håll. Särskilt 60- talisterna som växte upp under välfärdens absoluta glansdagar och fick allt de pekade på är en sällsamt sorglös och ansvarslös generation. De blev uppmuntrade att revoltera men fick utbildning, jobb och bostad lätt som en plätt ändå. Ironiska med en punkattityd skaffade de barn på 90- talet men klarade knappt av att uppfostra dessa då de själva identifierade sig med den eviga ungdomen och inte kunde sätta gränser. Deras barn 90- talisterna blev också en sorglig substanslös generation som slår i taket med psykisk ohälsa och knappt klarar av arbete, relationer eller liv. Men att 90- talisterna ständigt blir beskyllda för att vara bortskämda och ”snöflingor” kanske inte är helt rättvist. Det verkar mer vara projektioner från deras föräldrargeneration som totalt saknar förmåga till vuxenansvar och ledarskap.

Kanske kan man delvis finna orsaken till 60- talisternas omoral i stilikonen Malcom MacLaren ( skaparen av Sex pistols) devis “Be childish. Be irresponsible. Be disrespectful, Be everything this society hates.” För så har 60- talisterna levt och lever fortfarande. Det är bara det att dörrarna de sparkar på för längesen är insparkade och idag är det de själva som utgör etablissemanget. Under sig har de ett samhälle i moraliskt sönderfall nu när den sista riktigt vuxna generationen på allvar börjar tyna bort och lämna jordelivet.

Skribent Erika Stensson