Prenumerera
Prenumerera
Neger - hyresrättsföreningen Gävle
Av Sebastian F - Eget arbete, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2366391

Kan bli hyreshöjning med 25 procent – förhandlingsparterna oense

Varje år höjs hyran för hyresgäster men i år riskerar hyresgästerna en mycket kraftig höjning. Hyrorna höjs med utgångspunkt i hyresvärdarnas ökade kostnader, men vilken nivå nästa års hyreshöjningar ska ligga på är Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen djup oense om.

Fastighetsägarna i Stockholm anser att hyrorna ska höjas med hela 9,5 procent, något som Hyresgästföreningen anser som oskäligt högt och kontrar med ett motbud på 2,4 procent, skriver Hem och Hyra på sin hemsida.

Hyrornas höjningar baseras på höjda skatter och avgifter för exempelvis el, värme, vatten och avfallshantering, skriver hyresgästföreningen på sin hemsida. ”Det gör ont att lägga ett motbud på 2,4 procent men utifrån kostnadsökningarna så hamnar vi där”, säger Kristoffer Burstedt från hyresgästföreningen i region Stockholm till Hem och hyra.

Men fastighetsägarna försvarar sig och menar att Hyresgästföreningens motbud är helt orealistiskt.

”Hyresgästföreningen verkar inte fullt ut ha insett vad som händer i ekonomin just nu. I en värld där kostnaderna för att förvalta hyresfastigheter stiger med 20–25 procent eller mer, skulle Hyresgästföreningens motbud, om det blev verklighet, utgöra ett stort hot mot hyresrättens framtid” säger Nathalie Brard, Chef för fastighetsmarknad på Fastighetsägarna i Stockholm. Hyresvärdarna vill höja hyrorna med mellan 10-25 procent beroende på område.

Ungefär tre miljoner personer bor i hyresrätter på den reglerade hyresmarknaden. Den största gruppen hyresgäster är medelålders eller äldre och många är socioekonomiskt svaga. Regleringen av hyresmarknaden innebär att hyresgästerna endast betalar 25 procent av marknadspriset.