Prenumerera
Prenumerera

Storbritanniens premiärminister avgår – Sanuk återigen tippad efterträdare

Storbritanniens nytillsatta premiärminister Liz Truss avgår efter enbart sex veckor på posten. Det rapporterar flera brittiska medier, däribland BBC. Hon tillträdde som premiärminister den 6 september i år. Kontroverserna som fick henne att avgå gäller en regeringsbudget som lades fram med stora skattesänkningar, vilket fick opinionen att reagera kraftigt, då dessa skattesänkningar inte var finansierade, enligt kritiker.

– Jag har talat med kungen och meddelat honom att jag nu avgår, sade Liz Truss på en pressträff utanför 10 Downing Street.

Tippade efterträdareEnligt flera internationella och brittiska medier finns nu tre toppkandidater som kan efterträda. Boris Johnsons finansminister och brexitförespråkaren Rishi Sanuk är populär. Han har indisk påbrå men uppväxt i Storbritannien med examen i ekonomi från landets prestigefylldaste lärosäten.

Tidigare premiärminister Boris Johnson har också lyfts fram som kandidat även om han varit kontroversiell.

Penny Mordaunt har också nämnts som kandidat. Hon har varit parlamentsledamot åt det konservativa partiet sedan 2010. Hon har en universitetsexamen men är den första i sin familj som någonsin genomfört en högre utbildning.