Prenumerera
Prenumerera

MP KU-anmäler Kristersson för uttalande om fossilfri industrination

I tisdags presenterade Ulf Kristersson sin regeringsförklaring och nu KU-anmäler Miljöpartiet honom för att ha kallat Sverige för nästan fossilfritt. Miljöpartiet anser att detta är inte är en korrekt bild av verkligheten och att väljarna förtjänar korrekta uttalanden ifrån landets statsminister.   

– Sverige mötte oljekrisen på 70-talet med en helt ny energipolitik, bröt kopplingen mellan tillväxt och ökande utsläpp och blev en av världens första, nästan helt fossilfria industrinationer, sa Ulf Kristersson som del av regeringsförklaringen.

Uttalandet har enligt Aftonbladet kritiserats av både expertis och miljöorganisationer och anmäls nu till konstitutionsutskottet av Miljöpartiet som inte anser att Sverige kan beskrivas på det sättet.– Det här är ett av de viktigaste tal som en statsminister håller. Då ska det följa de krav på korrekthet som regeringsformen ställer”, säger Märta Stenevi till Aftonbladet.

Enligt ekonomifakta minskade Sveriges utsläpp av koldioxid med 38% från 1970 till 1984, vilket innebär att 62% av utsläppen kvarstod. Sedan dess har det utsläppen fortsatt nedåt och i dagsläget släpper Sverige ut 44 – 47% av 1970 års nivå. 

En möjlig tolkning av Kristersson uttalande är att det endast var elproduktionen han syftade på. Men enligt forskning.se bestod Sveriges elproduktion är 1965 till 95% av vattenkraft så ur det perspektivet var Sverige redan fossilfritt sen tidigare.