Prenumerera
Prenumerera
© Staffan Claesson

Region Uppsala chefen Adel Shalabi fick 200 000 i muta – ”konsultarvode” – polisanmäld

Akademiska sjukhuset i Uppsala har genomfört en ångmiljonsaffär med Canon. Det har nu framkommit att en tidigare verksamhetschef på Uppsala akademiska sjukhus fick leverantören Canon att sätta in 200 000 kr på chefens privata konto i anslutning till att de levererade en avancerad röntgenapparat till sjukhuset. Inköpet av röntgenapparaten skedde under våren 2019 och kostade 6,5 miljoner, enligt SVT.

Chefen som heter Adel Shalabi hade kontakt med Canon Medical Systems svenska VD Ann-Charlotte Nylander vid affärsuppgörelsen. Under köpets gång flyttade Shalabi över konversationen från sin arbetsmejl på Akademiska sjukhuset till sin privata hotmailadress där han uppgav sitt privata bankkonto där han ville att hela summan skulle sättas in. Detta skedde dock inte då avtalet skapade en konflikt på Canon där avtalet mellan Shalabi och Nylander ifrågasattes. Istället upprättades ett konsultavtal där Adel Shalabi fick en förskottsbetalning på 200 000 kronor utbetalt av Canon till sitt företagskonto. Varken Canon eller Adel Shalabi vill visa upp avtalet men hävdar att det handlade om föreläsningar som Shalabi skulle hålla på uppdrag av Canon. Föreläsningarna genomfördes aldrig på grund av pandemin, påstår deras respektive advokater till Uppdrag granskning som gjort ett reportage kring händelsen.Flera middagar som Canon stått för har föregått uppgörelsen och köpet. Adel Shalabi undviker att kommentera händelsen trots upprepade försökt från Uppdrag gransknings reportrar att nå honom för en kommentar. Region Uppsala har efter att ha fått vetskap om pengaöverföringen från Canon till den tidigare verksamhetschefen gjort en polisanmälan.

– Ni har gjort det troligt att det finns ett mutbrott i den här affären och då är det ju de rättsvårdande myndigheterna som får ta det vidare, säger Anne Nilsson, chefjurist på Region Uppsala till SVT.