Prenumerera
Prenumerera

Företagare kan knäckas i och med kommande hyreshöjningar

En kraftig hyresökning på 10 % kommer få småföretagarna att gå på knäna. Många hyresvärdar drabbas nu av höga ränte – och energikostnader och kommer troligtvis behöver kontra med omfattande hyreshöjningar på bland annat företagslokaler.

Förutom skatter, arbetsgivaravgifter, kontrollkostnader och elräkningar kan nu även höjda lokalavgifter tillkomma. Småföretagarna dignar under räkningsberget, rapporterar Tidningens Näringslivet.

Sara Eriksson, frisörföretagare som driver Klipparna i Göteborg talar med tidningen.

– Det kan jag säga direkt att det går inte, men min hyresvärd har inte höjt hyran ännu och det är jag tacksam för. Vi har fått tredubblade elpriser och tvättmaskinen går för fullt. Samtidigt bromsar ekonomin och folk kommer att behöva spara in på utgifter. Jag förstår inte hur det ska gå ihop för alla företag.

Hon menar att kostnadsökningen blir ett slags moment 22 för företagarna då de redan drunknar i ökade kostnader. Men för att hantera de höjda utgifterna för bland annat el och räntor hävdar Fastighetsägarna att de nu måste höja hyrorna och det med 10 %. Förhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen väntas bli tuffa denna höst och vinter.– Det är som om alla glömmer, att det faktiskt är vi som gör att Sverige går runt. Vi måste vara rädda om företagen, inte ösa på med kostnader. Utan företagen stannar landet, poängterar Sara Eriksson till TN.

Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv framgår det att 92 % av de 5076 medlemsföretagen påverkas av prisökningar under de senaste tre månaderna. Det handlar om varor och tjänster som är som är nödvändiga för företagets verksamhet. Tjänstesektorn drabbas särskilt hårt i och med att endast 41 % av företagen säger sig kunna kompensera för det med egna prishöjningar.

Bara 4 % kan kompensera fullt ut. Andra branscher som drabbas av de ökade kostnaderna är kafé och restaurangbranschen. Ann-Louise Sundberg driver Café Bistro i skånska Höganäs.

– Det är fruktansvärt. I augusti var elräkningen tre gånger så hög och man undrar hur det ska bli i vinter. Redan nu är det ju många som stänger ner. För egen del får hon visserligen höjd hyra men också valuta för höjningen genom förbättrad uteservering men känner frustration och oro för både sig själv och kollegorna i branschen. förklarar Sundberg till TN.

Hon konstaterar cafébranschen ä konjunkturkänslig och snabbt kan påverkas negativt av omvärldsfaktorer.