Prenumerera
Prenumerera
Av Vogler - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36415418

Fd riksbankschefen Heikensten – hushållen måste acceptera lägre levnadsstandard

Det kommer att bli nödvändigt för svenska hushåll att acceptera ”en viss anpassning i plånböckerna” framöver, till följd av inflationen. Det sade Lars Heikensten som är tidigare riksbankschef och numera ordförande i Finanspolitiska rådet till SR:s Ekonomiekot Extra. Han bedömer att Sveriges hushåll behöver förbereda sig för en lägre levnadsstandard.

Heikensten menar att de fyra partierna som ingår i regeringsunderlaget, det vill säga M, SD, KD och L, måste kompromissa en hel del om de vallöften om diverse stöd som presenterats under valrörelsen, för att inte riskera att bryta mot det finanspolitiska ramverket.– [Det] vore i hög grad olämpligt att spä på efterfrågan rejält i det här läget och elda på ekonomin, samtidigt som Riksbanken försöker bromsa. Det kommer att leda till högre räntor, vilket i sin tur kan leda till bekymmer på bostadsmarknaden, säger han till Ekonomiekot Extra.