Prenumerera
Prenumerera
Av Poltikerveckan Almedalen - 68, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71352159@ /Moderaterna

Regeringsförhandlingarna – konflikt om L:s plats i regeringen

Ulf Kristerssons regeringssondering tar längre tid och sker under tysthet på ett sätt som vi inte är vana att en regeringsförhandling gör.

Enligt Källor till Aftonbladet är flaskhalsen huruvida Liberalerna ska ta plats i regeringen eller inte. Ulf Kristersson och M vill detta medan SD är emot. M tror att SD kommer ”vika ner sig” inom kort.

Enligt somliga bedömare vill M ha med L i regeringen för att de 3 regeringens partierna då blir avsevärt mycket större än SD i förhandlingspositioner.Det finns dock en grundläggande misstro mellan L och SD. Detta sår är gammalt men revs upp ytterligare när 3 riksdagsledamöter, troligtvis L ledamöter, röstade ner Julia Kronlid (SD) som andra vice talman i första röstomgången häromveckan.

Det är fullt tänkbart att regeringsförhandlingarna blir försenade på grund av denna oenighet kring Liberalernas plats i regeringen.

SD börjar bli en stark kraft inom svensk politik som Moderaterna och Socialdemokraterna inte längre kan blunda för. Häromdagen öppnade LO upp för samtal med Sverigedemokraterna.

– Det är vår plikt att prata med alla som fattar politiska beslut så att de ska förstå hur deras beslut inverkar på våra förbundsmedlemmar, säger LO-basen Susanna Gideonsson till DN.