Prenumerera
Prenumerera

Malmö stad vill ha queerdagar på kallbadhus – alla ytor ska vara öppna för icke binära

Ribersborgs Kallis är ett kallbadhus vid Ribergsborgs strand i Malmö. De har vanligtvis en viss könsuppdelning för att skydda kvinnor och mäns integritet. Både män och kvinnor är välkomna på samma tider men omklädningsrum och dylik är anpassade för att åtskilja könen.

Verksamheten vill nu slå ett slag för transrörelsen och slopar könsuppdelningen helt vissa dagar så att även icke binära transpersoner ska känna sig välkomna. Dessa dagar benämns som ”Queer Kallis”.

”- Detta är en dag då Ribersborgs kallbadhus är öppet för ALLA
– oavsett kön, kropp och identitet.

Ingen dam/herrsida. Alla ytor gemensamma”, skriver verksamheten på sin facebooksida.”Första måndagen i månaden är det Queer Kallis”, skriver verksamheten på sin hemsida. ”Detta är en dag då Ribersborgs kallbadhus är öppet för ALLA – oavsett kön, kropp och identitet”, skriver de därpå i facbookinlägget.

Hekajo AB är driftsansvariga för kallbadhuset med det är på uppdrag av Malmö stad transinitiativet genomförs. Beslutet bygger på Malmö stads likabehandlingsplan och grundar sig på politiska beslut. RFSL har varit rådgivande instans i planeringsarbetet inför den speciella dagen på badhuset, enligt facebooksidan.

”Queer Kallis riktar sig till alla men särskilt till hbtq-personer. Icke-binära och transpersoner som tidigare inte kunnat gå på Kallis på grund av den strikta könsuppdelningen i en dam- respektive herr-avdelning har nu möjlighet till det. Under dessa dagar har alla tillgång till hela badet och besökarna bestämmer själva vilken avdelning de vill bada och basta på”, förklarar verksamheten på sin hemsida.

Badhuset har anor ifrån 1890-talet.