Prenumerera
Prenumerera
By 2cordevocali - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=123040991

Författarinnan som vinner nobelstiftelsens litteraturpris

Årets nobelpristagare i litteratur går till den franska författarinnan Annie Ernaux. Svenska Akademin tillkännagav detta vid ett-tiden idag. Motiveringen löd ” För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar”.

I Sverige är Ernaux mest känd för kärleksromanen ” För sinnenas tid” från 1992 och ”Skammen” från 1996. Ernaux debuterade redan 1974 med ” Tomma skåp” men kom ut med sin första skönlitterära kortroman ” Min far” 1983. Litteraturkritiker Ingrid Elam kommenterar valet av författarinna:

– Hon problematiserar hela tiden minnet och jaget och ser sig själv utifrån hela tiden. Hon är etnolog på ett sätt, i den meningen som hon själv säger, hon beskriver sin uppväxt genom att hela tiden gå fram och tillbaka och ifrågasätta, till SVT.Annie Ernauxs senaste bok som översatts till svenska heter ”Åren” från 2020. Den handlar om tiden mellan 1941 och 2006 och behandlar författarinnas uppväxt, yrkesliv och skilsmässa. Författarinnan som nåddes av beskedet om priset samtidigt som resten av världen kommenterar nyheten såhär till Kulturnyheterna per telefon:

– Jag blev väldigt förvånad. Det är en stor ära och ett stort ansvar. Det är ett stort ansvar, att vittna med träffsäkerhet och rättvisa i förhållande till världen, inte nödvändigtvis bara genom mitt författarskap. Jag kommer självklart till Stockholm och jag kommer att hålla ett tal., som sig bör.

Författarinnan är född 1940 i franska Lillebonne men bor i Paris sedan många år.