Prenumerera
Prenumerera

Kristian Lundberg – Från arbetarförfattare till Högerspöke

Det finns en författare jag alltid högaktat som gick bort i våras. Kristian Lundberg. Han debuterade som poet med diktsamlingen Genom september 1991 och har sedan dess skrivit ett trettiotal böcker i genrerna kriminalromaner, reportageböcker med poetiska förtecken, poesi samt romaner.

Hans genombrott kom med romanen Yarden som delvis är självbiografisk och handlar om en man som efter en klassresa faller tillbaka neråt pågrund av slarv, högmod och inre osäkerhet. Han kastas tillbaka till barndomen och ungdomens utsatthet och får ta påhugg i hamnen för att försörja sig. I och med romanen Yarden befäste Kristian Lundberg positionen som en av Sveriges främsta samtidsskildrare. Han beskrev som ingen annan det framväxande prekariatet på 00- talet och jämförde det med det feodala statarsystemet vid förra seklet på ett kompromisslöst och smärtsamt rakt sätt.

Kristian Lundbergs livsåskådning var kristen och tematiken var oftast ljuset och mörkrets växlingar och kraft . Den kristna etiken växte under författarskapet.