Prenumerera
Prenumerera

Freebite är alternativmedias motsvarighet till Omni – lanseras idag

Svenska Morgonbladet kontaktar Erik Mattsson som är en av initiativtagarna för ett helt revolutionerande projekt inom alternativmedia. Han är VD för det företag som ligger bakom den sprillans nya nättidningen Freebite. Ambitionen är att sidan ska bli alternativmediernas motsvarighet till Omni, som återpublicerar artiklar ifrån alternativmedias olika tidningar, oavsett färg eller inriktning. På sikt ska verksamheten författa egna artiklar.

Erik kom på den här idén under den så kallade pandemin när ”restriktionerna regnade över Sverige”.

”Jag märkte att det fanns en splittring inom den rörelse som tyckte att media inte hanterade pandemin och restriktionskritiken på ett rättvis sätt”, berättar han. Det var då han kände att det borde finns en samlingsplats för event, åsikter och manifestationer som var oppositionella i just denna fråga.

”Vi måste digitalisera hela den oppositionella rörelsen”, konstaterar han idag. Erik och de andra initiativtagarna har även skapat en communityfunktion på sidan Freebite, som på ett enklare och kompakt vis blir som Freebits egna facebook. Alla som vill kommer kunna registrera ett konto helt gratis.

I januari 2022 tog Erik Mattsson kontakt med hemsidemakare för att förverkliga sin vision. Han har nu suttit i månader och febrilt fixat till alla detaljer och därpå starta ett bolag för verksamhetens drift.

”Vi är en färglös tidning för att vi inte ska uppfattas som politisk. Därför har vi på sidan valt en lila estetik. Vi kliver gärna utanför höger-vänster facket när det gäller en politisk riktning men vi kommer ju såklart rapportera om politiska nyheter ur ett perspektiv som visar att gammalmedia mörkar en hel del som måste upp till ytan”.

Erik Mattsson kommer vara företagets VD medan frihetsrörelsen grundare Max Winter kommer vara företagets operativa chef, COO, chefredaktör tillika ansvarige utgivare. Natalie Jonsson och Max är roten till Frihetsrörelsen. Hon kommer bli ansvarig för Freebites marknadsföring via sociala medier och sidans redaktör.

Alexander Wessman är medgrundare till Freebite och kommer vara VD assistent. De fyra nämnda är företagets strategiska ledningsgrupp. Tillsammans kommer de bygga upp en redaktion.

Erik Mattsson – säljaren som bli entreprenör

Han aldrig startat ett eget företag innan, förklarar han till oss på Svenska Morgonbladet. Erik menar dock att han alltid har haft ett kreativt entreprenörstänk inom sig. Han har en bakgrund ifrån försäljning vilket av allt att döma gör honom driven. Hans tanke är klar och när vi hör honom tala utstrålar han en drivkraft som är distinkt.

Han har själv varit engagerad i organisationen ”Frihet och Hälsa”. De gjorde sig ett namn genom att göra massutskick till svenska skolor för att varna sjuksköterskor och rektorer om att covidinjektionerna kunde medföra hälsorisker. De poängterade även att vaccintvång och hets kunde ge rättsliga konsekvenser i framtiden.När gurgeltest köptes in för att smittspåra bland skolbarn under pandemin skrev organisationen detta i samhällsdebatten via sina kanaler på sociala medier.

”Vi har nu analyserat gurgeltesterna som utförs på barnen i skolorna runt om i landet. Testresultaten från dessa gurgeltest är hårresande! Dessa ska vara sterila koksalt lösningar men så är inte fallet utan det kryllar av levande mikroorganismer i dessa tester!! Skydda era barn och håll dom borta från dessa gurgeltester!”

Hans första mål kring Freebite.se

”Vår första milstolpe är att bli en fantastiskt bra återpublicerade och egenproducerande kanal för media som gynnar folket och belyser maktens korruption”. Erik har sedan som ambition att annonsintäkterna och webshopen ska igång till nyåret.

Han hoppas dessutom att intranätet/community blir en samlingsplats för de alternativa kretsarna. ”Vi valde att satsa på en sådan funktion för att bli ett alternativ till de sociala medierna idag som har en så pass hård censureringskultur”.

Breda samarbetsytor sökes

Av allt att döma är yttrandefrihet och breda perspektiv på nyhetsförmedling viktiga för Freebite.se. De kommer att sträcka ut en hand till alla fria medier och alternativa partier. ”Partiet frihet kommer figurerar på vår sida” han uppger även att partiet MoD är välkomna med debattinlägg via sidan.

Nättidningen kommer vara allsidig för att attrahera så många samhällssegment som möjligt. Erik hoppas dessutom att de kommer nå ut till mycket ungdomar och engagera just dessa i samhällsfrågor och demokrati på riktigt. ”Via Freebite kan vi slussa in dem till andra fria medier där de regelbundet får tillgång till alternativ information”, poängterar Erik avslutningsvis under vår intervju.

Till Svenska Morgonbladet berättar Max Winter att frihetsrörelsens samtliga kanaler och sidor på sociala medier kommer integrera in i Freebiteprojektet och dess varumärke.