Prenumerera
Prenumerera

Teori från Nato: Ukrainsk grupp kan ha sprängt Nord Stream – Polsk toppolitiker tror på USA

Flera länder kan ha haft motiv att genomföra sabotage mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som under tisdagen med stor sannolikhet utsattes för aktivt sabotage via någon form av kraftig detonation. Detta menar Arnold Dupuy, ansvarig för en forskningsgrupp inom Nato som övade hybridhot i Sverige för någon vecka sedan, rapporterar SVT.

– Det kan vara grupper som är emot Kreml, kanske från Ukraina eller någon annanstans. Det kan också vara pro-ryska aktivister eller personal enligt SVT. Han poängterar dock att det krävs förmåga att sabotera under vatten men dykare och kanske till och med bemannade undervattensfarkoster vilket få aktivistgrupper har.En nation som kategoriskt är och varit emot rysk geopolitisk styrka sedan kalla kriget är USA. Polens föra utrikesminister, Radek Sikorski, skriver ”Tack, USA” på sin Twitter och delar en bild på gasläckorna i Östersjön.