Prenumerera
Prenumerera
By Samuel Bailey (sam.bailus@gmail.com) - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8454783

Dykare eller ubåt kan ha skadat Nord Stream 1 och 2

Under gårdagen upptäcktes läckor från gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Hål i ledningarna gör att gasen läckt ut och flera navigationsvarningar har utfärdats till fartyg mellan Bornholm och Karlskrona. Detta påverkar framförallt gas och elpriset i Tyskland som indirekt påverkar priserna i Europa och i Norden.

Den tyska tidningen Tagesspiegel, skriver att skadorna på ledningarna kan vara ett medvetet sabotage och hänvisar till källor hos de tyska myndigheterna.

Läckorna ska ha uppkommit med max några timmars mellan rum, menar tidningen. Därför tror redaktionen att det kan röra sig om aktivt påverkan ifrån ubåt eller marindykare. Tyska staten arbetar utifrån den hypotesen under sin utredning och vid de inspektioner som nu ska genomföras.Mätstationer i Sverige och Danmark registrerade kraftiga undervattenssprängingar i område där Nord Stream nu läcker gas, rapporterar SVT Nyheter.

(Bilden visar bubblorna på ytan som gasläckan gett upphov till. Bilden har släppts av den danska försvarsmakten)