Prenumerera
Prenumerera
Av CurtLL, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1441148

Amerikansk artilleri övade i Norrland idag

På sin hemsida beskriver Försvarsmakten hur de tillåtit amerikanskt artilleri genomfört skjutövningar på Vidselbasen i Norrbotten idag. 6 stycken M31-raketet avfyrades. Dessa raketer har inbyggd GPS och är därmed väldigt träffsäkra.

”Bullret tilltar på Vidselbasen i Norrbotten när ett amerikanskt Herculesplan närmar sig. Det landar och lastar omedelbart ur en fordonsburen eldenhet och en ledningscentral. På kort tid har förbandet grupperat, skjutit skarpt och träffat mål flera mil bort och sedan packat ihop och lyft igen”, skriver försvarat på sin hemsida.Det amerikanska artillerikommandot som övat på svensk mark är stationerad i Tyskland. Idag övade de tillsammans med en enhet ur Livregementet från, K 3. Den svenska trupperna levererade koordinaterna till målet .

– Genomförandet visar att vi tillsammans med våra partner, i form amerikanska artilleriförband kan bekämpa mål på stora avstånd och med hög precision. Det sker dessutom med snabbhet, vilket är avgörande för att inte själv bli bekämpad, säger ställföreträdande arméchef Laura Swaan Wrede, via pressmeddelandet på försvarsmakten hemsida. Hon konstaterar att långdistansvapen som dessa kan göra det möjligt att exempelvis försvarar Gotland ifrån det svenska fastlandet.