Prenumerera
Prenumerera

Norlén vald till talman – dramatik kring valet av Julia Kronlid

Idag valde riksdagen Andreas Norlén till dess talman. Han fick stöd av en enhällig riksdag.

Kenneth G Forslund (S) blev vice talman. Dessa två första val genomfördes helt odramatiskt.Därefter hade den blågula partierna nominerat SD:s Julia Kronlid som andra vice talman. Men hon blev först inte vald då endast 173 röstade på henne vilket innebär att 3 borgerliga röster föll bort. Det krävs en aktiv majoritet för att bli talman eller en av dennes sekundanter. Omröstningen var sluten men det är troligt att det var 3 liberaler som valt att inte rösta på henne, kanske på grund av hennes tidigare abortmotstånd och tro på skapelseberättelsen.

Kronlid fick i en andra röstomgången de mandat som erfordrades för att bli riksdagens andre vice talman.