Prenumerera
Prenumerera
Från Prorysk demonstration i Luhansk Av Qypchak - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33587150

Självständighetsomröstningarna i Luhansk och Donetsk kan ha förankring hos republikernas parlament

Idag och i början av nästa vecka kommer folkomröstningar hållas i olika delas av det ryskspråkiga Donbass och i två närliggande städer/regioner. Utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk befolkningar kommer ta ställning till om de vill bryta sig ur Ukraina för gott och på något sätt knyta sig till den ryska federationen, skriver Tass News.

Idén om folkomröstning kommer ifrån och har förankrats hos de folkvalda parlamenten i dessa republiker, enig Tass News, och folkomröstningarna kommer genomföras idag. Flera proryska saparatistgrupper har växt sig starka i regionen sedan 2010-talet. Dessa grupper lobbar nu för att populationen ska rösta för slutgiltigt frigörande ifrån Ukraina.På tisdag i nästa vecka kommer även invånare och städerna/och regionerna runtom, Cherson och Zaporizjzja, rösta om självständighet från Ukraina. Enligt Tass News står ledningen för dessa två städer bakom idé om folkomröstningar för självständighet.

I Luhansk har man som ambition att genom föra en folkomröstningsprocess som sak vara väldigt transparant. Yelena Kravchenko är ordförande för val kommitén i Luhansk och har offentligt, i flera medier, sagt att republiken med glädje bjuder in valobservatörer ifrån andra länder. Liknande utlåtanden har hört ifrån officiellt håll i de andra områdena som röster om självständighet ifrån Ukraina.

Ryssland president Vladimir Putin lovar att ställa sig bakom och stödja folkomröstningens utfall.