Prenumerera
Prenumerera

Putin mobiliserar ytterligare 300 000 man – Zelensky vägrar respektera folkomröstningar

Rysslands president Vladimir Putin höll i morse ett tal till nationen där han konstaterar att Ryssland är under anfall ifrån väst och menar att väst vill förstöra Ryssland som nation. Enligt den ryska försvarsminister Sergej Sjojgu kallar nu Putin in 300 000 soldater till genom att beordra en partiell mobilisering av totalförsvaret.

– Ordern om delvis mobilisering är underskriven. Den inleds i dag, säger Putin enligt Reuters. Hans mål är att ”Befria Donbass.” Han säger dessutom att om Rysslands territoriella integritet hotas är han beredda att använda alla till buds stående medel till att försvara landet.

Den ryska arme behöver nu hitta frivilliga soldater vid sidan av den yrkesmilitär som redan är aktiva i denna konflikt, förklarar han för Reuters.

Putins direktiv kommer efter ett besked på tisdagen om att Ryssland genomför folkomröstningar i bland annat de ryssvänliga utbrytarrepublikerna i Ukraina. Redan på fredag ska omröstningar börja genomföras i Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson. En stor del av befolkningen i dessa områden är etniska ryssar och talar huvudsakligen ryska vilket kan innebära att de röstar för självständighet från Ukraina och för att införlivas i den ryska federationen.Enligt Tass News har Ukraina president Zelensky sagt att han och hans ministär vägrar respektera resultatet av dessa folkomröstningar.