Prenumerera
Prenumerera

Krönikör Erika Stensson: Antibarnkampanjen är dirigerad uppifrån

Det pågår en massiv kampanj mot barn och barnskaffande just nu. Varje vecka skrivs det reportage i kvällstidningar och veckotidningar om förhållandevis unga kvinnor (i 30 – årsåldern) som berättar att de aktivt väljer bort barn och vilken befrielse det är att slippa moderskapet. Kvinnorna som reportagen handlar om är ofta relativt framgångsrika journalister eller influensers och de är i fertil ålder. Deras främsta argument mot barn är att slippa ta ansvar, kunna festa ostört och inte behöva ta hänsyn till andra än sig själva.

Även på SVT uppmärksammas och promotas barnlöshet, där visas dokumentären ” Att slippa bli mamma” med influencern Therese Lindgren som intervjuar kvinnor som valt bort barn och blivit lyckliga och framgångsrika. Och under våren 2022 var en stor kulturdebatt där kvinnor beskrev hur de många gånger ångrade sitt moderskap då barn är ointressanta och jobbiga att ta hand om.

Samtidigt visar dagstidningarna färska undersökningar om att barnafödandet har minskat kraftigt de senaste åren och forskare menar att unga män och kvinnor i allt större grad väljer bort barn av både rädsla för framtiden men också av frihetsskäl. Miljörörelsens snart trettioåriga föreläsande om överbefolkningen har gett resultat. Vi tror att det bästa vita européer kan göra för miljön är att inte skaffa barn, så vi skaffar inte barn längre. Europas befolkningar blir äldre och äldre och idag ligger antal barn per kvinna i Sverige och balanserar på 1,6.

Jag som tillhör en generation som väntade med att skaffa barn (till det blev försent) ser att många nu är på desperat jakt efter barn på artificiell väg (ofta utan resultat då många är över 45 – års strecket) känner ett starkt obehag för den här propagandan som framförallt vänder sig till unga kvinnor.

Bilden media ger av barnlösas liv är nämligen inte sann. Många medelålders kvinnor som är barnlösa är deprimerade, destruktiva och frustrerade. Vilket de absolut inte medger (då det ingår prestige i ens livsprojekt som medelålders samt att en viss sorts människor alltid ska försöka trycka ner barnlösa) och döljer därför sin sorg bakom en glättigt och hurtig fasad eller ett hårdnackat tillkämpat ” jag har valt detta”.

De barnlösa kvinnor som inte kämpar med att skaffa barn artificiellt lever sina liv på arbetet och krogen/ alternativt träningslokalen och konsumerar ofta alkohol och sex i alltför hög grad för att egentligen må bra. Sen finns det de förgrämda bittra kvinnorna som vänt sig inåt och ibland lever kaotiska liv som sjukskrivna. Samtliga av de barnlösa kvinnor jag känner äter antidepressiv medicin.

Jag är inte ute efter att sparka på någon som ligger eller moralisera över människors livsval men jag har många gånger dristat mig till att kommentera i de trådar där artiklar som höjer barnlösheten till ett eftersträvansvärt ideal ligger. Då möts jag av hat. Kvinnor i alla åldrar blir som vansinniga. De ska minsann få vägra skaffa barn och den förhatliga kroppen som menstruerar ska de också få hata utan pardon. Barn är hemska parasiter som suger ur kvinnor deras kraft och ska bojkottas. Och märk väl, det är inga vänsterfeminister som talar utan ganska vanliga mainstream kvinnor.

Jag blir oändligt sorgsen av detta hat och den totala omedvetenheten kring vad ett liv utan barn handlar om. Att de inte förstår att ett liv utan barn ofta blir ett ensamt liv utan djupare mening,glädje och fysisk närhet ( förutom sexuell) och att det blir socialt ensammare allt eftersom åren går när livet inte längre bara kretsar kring det egna jaget.

Många blir extremt provocerade när jag säger att barn ger kraft, mening och hopp i ens liv och att det faktiskt är en av våra största drivkrafter som människor, den att vilja reproducera oss.

Jag själv är ofrivilligt barnlös och medelålders. Jag var feministiskt uppfostrad, hade några olyckliga förhållanden med män som inte ville ha barn och väntade för länge på den rätte att det inte blev några barn i mitt liv. Det är min största sorg och jag är inte ensam, en halv miljon människor i Sverige är ofrivilligt barnlösa. Barnlöshet handlar inte alltid om rent genetiska orsaker utan också om för kvinnan drastiska livsval om att vänta eller avstå barn vilket har dirigerats uppifrån i flera decennier. Att då se på hur ännu en generations kvinnor ska välja bort barn är nästan outhärdligt svårt att beskåda oemotsagt. Därav mitt engagemang.

Mitt råd till alla unga människor är därför att skaffa barn, det är den finaste gåvan du kan ge dig själv och vår värld. Och det är dessutom den största motståndshandling du kan göra idag då globalisterna vill reducera oss.

Skribent Erika Stensson