Prenumerera
Prenumerera

MSB: Allt större risk att elen kopplas bort i vinter

Energikrisen i Europa förvärras konstant och ingenting tyder på att spänningarna mellan väst och Ryssland kommer att avta under en överskådlig framtid. Den ryska gasen kommer troligtvis inte vara ett alternativ på ett bra tag för den europeiska energiförsörjningen.

Därför menar nu Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap att risken ökat för att elen måste kopplas bort under korta perioder i vinter.  

– För personer som har livsuppehållande maskiner eller hemsjukvård är det alltid en risk om det blir strömavbrott, säger Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap på MSB till SVT.Risken för effektbrist i det svenska elnätet i vinter har ökat ytterligare i jämförelse mot tidigare riskscenarier, enligt Svenska kraftnät. Det är problemen kring Ringhals fjärde reaktorn som nu sätter allt på sin spets. Stoppet i reaktorn kommer att bestå till minst den 31 januari nästa år.

Vanligtvis kan Sverige importer el. Men konflikten med Ryssland och minskad elproduktion i Frankrike och låga vattenmagasin i Norge gör att situationen blivit minst sagt bräckligare, konstaterar MSB. Risken är nu påtaglig att vissa elanvändare kopplas bort ifrån elnätet under de kallaste dagarna denna vinter för att ransonera el, skriver SVT.

Detta är en ny verklighet för svenska hushåll och företag.

Regeringen har gett Svenska kraftnät i uppdrag att se över hur el kan sparas. Men nu uppmanar även Svenska kraftnät privata hushåll att spara på el för att lindra tycket på systemet i vinter.