Prenumerera
Prenumerera

Nyans kan komma in i Landskrona

Partiet Nyans har stor chans att komma in i kommunfullmäktige i Landskrona. Nu räknas de sista rösterna och i Landskrona fick kategorin övriga partier 3 procent och däribland tror man att många röster är till Nyans, men partiet måste upp till en nivå av 2 procent för att komma in i kommunfullmäktige.

I stadsdelen Norrestad i Landskrona förlorade Socialdemokraterna lika många röster som ”övriga” partier tog vilket gör att Fatmir Azemi (S) oppositionsråd i Landskrona misstänker att det kan bero på att en stor del av den förlorade rösterna gått till Nyans.

– Anledningen är LVU-lagen och det som hänt i Landskrona med Pauludan och Koranbränningen menar oppositionsrådet.

Nyans har fått kritik för uttalandet om att socialförvaltningen missbrukar LVU- lagen (lagen av vård av unga) för att omhändertar barn och ungdomar på felaktiga grunder.Sead Busuladzic som kampanjat för Nyans tillbakavisar dock kritiken.

– Vi har inte försökt sprida misstro mot myndigheter eller en bild av att muslimska barn kidnappas utan har försökt lyfta en fråga som många tycker är jätteviktig, säger han.

Socialdemokraten Fatim Azemi påstår dock att det är svårt att nå fram till invånarna i Koppargården som ligger i Norrestad.

– Jag har försökt prata med invånare där om vad yttrandefrihet är men det är svårt att övertyga, säger han. Liberalerna som styrt Landskrona i 16 år fick nästan 38% av rösterna och Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) tror inte Nyans kommer komma in.

– Det är en hypotetisk fråga om de kommer in men jag tror det blir problematiskt, för partier som har till uppgift att ta tillvara en smal grupps intressen har svårt att ta ansvar för helheten, säger han.