Prenumerera
Prenumerera

Lågt valdeltagande i Södertälje

Södertälje har lägst valdeltagande i hela landet. Enligt preliminära siffror röstade bara 39% i årets val. I stadsdelen Ronna röstade färre än varannan person.

– Folk känner sig missnöjda . Det är mycket gängkriminalitet och polisen är alltid ute på gatan och regeringen har inte gjort mycket för att ändra på det säger Ronna-bon Ayanle till Aftonbladet.

Själv har Ayanle förtidsröstat men berättar att bara två av åtta i hans familj använde sin rösträtt. Det totala röstandet i Södertälje låg på ungefär 68% .Viktoria Hjulström (S) är ordförande för valfrämjandets styrgrupp för valfrämjande åtgärder menar att det är en generell trend. I valet 2018 låg valdeltagandet i hela riket på 87% i årets val har det sjunkit till 83%.– Valdeltagandet har minskat i hela landet, det är sorgligt och tråkigt. Människor har inte valt att använda sin röst säger Viktoria Hjulström.

Södertälje kommun kommer nu analysera resultatet och försöka hitta lösningar kring man kan arbeta framåt med frågan. Tidigare har man knackat dörr i områdena med lågt valdeltagande men enligt Viktoria Hjulström stämmer sällan folkbokföringsadresserna.

– Det kan vara en faktor, är du folkbokförd på en adress i Ronna men bor i Örebro, Spanien eller Malmö så får du inte ditt röstkort. Du nås heller inte av informationen och människorna i lägenheten. Andra förklaringar kan vara ett upplevt utanförskap där människor inte känner sig som en del av samhället.

– Vi behöver få människor engagerade och förstå att politik inte är en dokussåpa, politik är på riktigt och politik är viktigt säger Viktoria Hjulström.