Prenumerera
Prenumerera

Moderaternas Malmer-Stenergar: Varför S inte talar ”Klarspråk om Nyans”

Maria Malmer Stenergard är bland annat Moderaternas migrationspolitiska talesperson. Hon är dessutom ordförande för socialförsäkringsutskottet sedan februari 2019.

”Av alla saker som är bra med vårt land, är för mig det allra bästa våra öppna och fria värderingar. Det är att vi tror att män och kvinnor är lika mycket värda och har samma rättigheter”, skriver hon öppen på sin facebooksida under valrörelsens slutspurt. Hon trycker bland annat på att man i Sverige får ”tycka och säga vad man vill” och konstaterar att det är värderingar vi fåt kämpa för länge. Därför skriver hon att hon inte att dessa friheter går förlorade.

”Vi vet att det finns en omfattande s.k. hedersproblematik i våra utsatta områden. Redan för fem år sedan räknade forskare med att 240 000 unga i Sverige lever med hedersförtryck”. Hon förklarar därpå att mörkertalet är stort och att detta är ett växande problem. Hon menar att partiet Nyans utnyttjar denna tystade och förtryckarkultur för att kandidera till riksdagen. ”Det gör mig förbannad.””Nyans vill också se blasfemilagar, könsseparerad undervisning och att män ska ha rätt att vägra ta kvinnor i hand. Häromdagen kampanjade Nyans lokala företrädare i Eskilstuna för könsseparerade tider i badhuset”.

Maria Malmer-Stenergard anser att det är bekymmersamt att statsminister Magdalena Andersson och socialdemokratin är så tysta om just Nyans. ”Varför vägrar Socialdemokraterna tala klarspråk om Nyans?”, frågar den moderata riksdagsledamoten sig. Hon misstänker att Socialdemokraterna inte vill stöta sig med partiet Nyans väljarsegment som även till viss del är socialdemokraternas väljarunderlag .

Moderaten och juristen Malmer-Stenergard är tydlig i skrivelsen på socialamedier. Lagar och rättigheter ska gälla i Sverige. ”De utsatta områdena är lika mycket Sverige som någon annan del av landet” och hon markerar att Moderaterna inte kompromissar för detta.