Prenumerera
Prenumerera

Drottningens död chockade många

Drottning Elizabeth II gick i torsdags bort och Storbritannien sörjer nu sin drottning. Elizabeth tillbringade den sista sommaren mestadels på slottet Balmoral i Skottland och det var också där hon avled. Drottningen var aktiv in i det sista, så sent som i tisdags välsignade hon Storbritanniens nya premiärminister, Liz Truss, som därpå kunde bilda regering, enligt flera brittiska medier.

Så sent som i helgen höll drottningen en lunchbjudning. Gästen var biskopen lain Greenshields som beskriver mötet som fantastiskt. Drottningen var på strålande humör och talade om sina hästar och återberättade barndomsminnen.Sommaren 2022 sägs ha varit en av drottningens lyckligaste somrar på länge. Elizabeth II har haft besök av den nära familjen och har även setts promenera med sina corgis.

Sedan förra veckan försämrades drottningens hälsa påtagligt men inte specifikt av någon sjukdom utan mer av ålderskrämpor som kan väntas av en 96-åring. Drottningen somnade stilla in på torsdagseftermiddagen. Flera av hennes lojala medarbetare var då närvarande.

Nu sjösätts Operationen London Bridge som är drottningens begravningsplan och alla ceremonier och procedurer fram tills dess. Den tog form redan under 1960-talet men har justerats genom åren.