Prenumerera
Prenumerera
@SVT

Pehrson (L) talar om fler invandrarjobb till äldreboenden – Åkesson vården ska inte vara ”ett integrationsverktyg”

Situationen inom vården diskuteras vid kvällens partiledardebatt i SVT. Vården och vårdköerna är en fråga som varit del av den svenska debatten i årtionden.

Liberalerna partiledare Johan Pehrson anser att än mer invandrad arbetskraft borde kunna användas än bättre och än mer inom exempelvis äldrevården. Men där får han mothugg från SD:s partiledare Jimmie Åkesson som L nu är beredda att samarbeta med.

Vård och omsorg får ”aldrig varit ett integrationsverktyg” och SD:ledaren poängterar att vårdanställda ska kunna svenska.Den rödgrön sidan talar mycket om att privatisering av vård måste begränsas och att vården behöver mer pengar för att bibehålla och förbättras till patienterna fördel och stärka arbetsmiljön för den anställda.

Oppositionspartierna talar bland annat om att förstatliga en del av vårdansvaret som en lösning för att få ner vårdköerna.

MP:s språkrör Märta Stenevi håller inte med dem. Det är inte ”omorganisering” vi behöver utan ”omfinansiering”, säger Stenevi.