Prenumerera
Prenumerera
@SVT

Debatten om el: Båda blocken talar om ”högkostnadsskydd – KD vill bygga mer kärnkraft

Den stora partiledardebatten inleds med de elpriser som nu är höga och kan bli än dyrare i vinter.

De borgerliga partierna vill införa ett ”högkostnadsskydd” på just elkostnad. ”Högkostnadsskydd omedelbart 1 november” M-ledaren Ulf Kristersson. Av allt att döma vill de gulblåa partierna ta fram en sådan barriär för hushåll och förtag. Liberalernas Johan Pehrson poängterar att de även vill sänka skatte på el.

SD:s partiledare konstaterar att Sverige även behöver få igång alla möjlig el-produktion som finns. Moderat-ledaren Kristersson driver samma linjer.

Ulf Kristersson markerar tydligt att en högerregering kommer lägga fram en ny regeringsförklaring som tydligt öppnar för ny kärnkraft.

Ebba Busch påstår sig ”stå på hushållens sida” och anser att Vattenfall ska bygga minst 3 nya kärnkraftverk, vilket även Moderaterna varit tydlig med om att driva under denna valrörelse.Statsminister Magdalena Andersson påstår att ett stort genombrott som nu gjorts i EU kan leda till ”ett förslag som innebär en halverad elräkning för södra Sverige”. Detta ihop med ett högkostnadsskydd verkar vara regeringssidans huvudsakliga lösning på elkrisen. Centerledaren Annie Lööf talar om ett ”elstöd” som borde gälla ”retroaktivt”.

”I Sverige producerar vi mycket mer el än vi använder”, säger Nooshi Dadgostar från Vänsterpartiet. Hon vill att Sveriges inhemska elpriser ska ”separeras” från den priser vi exporterar el för, vilket hon tror kommer sänka elkostnaden för de svenska hushållen.

MP:s Märta Stenevi talar om att elprissituationen är Putins fel och att Sverige behöver subventionera ”energiinvesteringar” för att få till en god energiförsörjning i Sverige. Dessa ”energiinvesteringar” likställer troligtvis Stenevi med gröna energisatsningar.

Hur elmarknaden bör fungera