Prenumerera
Prenumerera
@SVT

Åkesson till Stenevi: MP:s politik resulterade i att ”vi behövde elda med olja i Karlshamn”

Om vi hade haft kvar kärnkraften ni la ner hade vi inte behövt ”elda med olja i Karlshamn” sa SD-ledaren Jimmie Åkesson efter att Märta Stenevi från MP inledde klimatdebatten under kvällens partiledardebatt.

Jimmie Åkesson menar att Miljöpartiets miljöpolitik gör ”oss fattigare”. Han vill att Sverige är ”världsledande” kring klimatomställningen och hans lösning är ”modern kärnkraft”.

Stenevi svarar med att säga att Åkesson inte förstår hur en marknad fungera. Hon argumenterar för att staten inte bara kan subventionera gamla fossila energiformer om de någonsin ska försvinna. Då menar MP:s språkrör att hela ansvaret för klimatomställningen landar på individen. Hon vill se politiska ingripanden.Jimmie Åkesson anklagar henne för att stå för en planekonomi för att hon vill ”styra människor in i minsta detalj” som en del av det subventionerade trycket hon föreslår och han menar troligtvis även de skatter som Miljöpartiet drivit fram på fossila drivmedel, såsom bensin och diesel.

Statsminister Magdalena Andersson poängterar att energiomställningen leder till nya arbetstillfällen i exempelvis elbilsfabriker och inom batteriproduktion. Hon menar att dessa klimatinriktade företag blir allt fler för att hennes regering driver en ”konsekvent linje” för en ”livsstilsförändringar”.

Oppositionsledaren Ulf Kristersson anser att elbilar lättare kan bli en ”livsstilsförändring” om Sverige får ner elpriset ”så att man kan ladda bilen”. ”Grundförutsättning” finns inte inte för en livsstilsförändring kring klimatet med den sittande S-regeringen, säger Ulf Kristersson avslutningsvis som svar på statsministern positiva syn på vad hennes regering gjort kring klimatfrågan.