Prenumerera
Prenumerera
@Frihetsrörelsen

Polisutredning mot frihetsaktivister beträffande tända bengaler läggs ner

På kvällen den 20 augusti, i efter bok -och mediamässan, höll den nya frihetsrörelsen en manifestation för äkta yttrandefrihet. Under tillställningen brände aktivister ifrån rörelsen bengaler, vilket de gjort vid flera tidigare manifestationer. Detta resulterade i polisingripande och en brottsutredning som öppnades mot frihetsrörelsens grundare Max Winter och frihetspersonligheten Aida Reva.

”Vi fick besked idag att förundersökningen läggs ner från polisen på mig och Aida efter bengalbränningen den 20 Augusti.”, skrev frihetsrörelsen i ett pressmeddelande under gårdagen.

”Det är anmärkningsvärt att polisen nu väljer att lägga ner förundersökningen angående bengalbränningen som påstods vara ett brott mot ordningslagen…enligt åklagaren finns det ingen underlag för brott och att detta var ett glasklart ärende för polisen att lägga ner”. Max känner att polisen inledde processen för att ”markera mot” och ”störa” själva sammankomsten.

Frihetsrörelsen har vid tidigare tillfällen bränt bengaler utan att ordningsmakten ifrågasatt detta.”Åklagaren verkar sympatisera med yttrandefrihet”, säger Max Winter, i ett uttalanden till Svenska Morgonbladet, ”…vi ser det som en seger för yttrandefriheten”.

Max menar dessutom att den ”moralpanik” som vissa ”inom rörelsen” uppvisade efter att brottsutredningen öppnade tyder på att åklagaren är mer för yttrandefrihet än vissa ”frihetskämpar” som riktade anklagelser mot Max när polisen försökte begränsa manifestationen den 20 augusti.

”Vi behöver klaga mindre på varandra i rörelsen och försöka gå framåt tillsammans istället”, förklarar Max Winter avslutningsvis .