Prenumerera
Prenumerera
Estonias bogvisir, är placerad på Muskö militärbas

Estonia-journalisten och dykaren döms för gravfridsbrott

Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson fälls nu för brott mot gravfridslagen. Det är deras dykningar vid Estonia 2019 som resulterade i åtalet. Dykningar gav upphov till en dokumentär som avslöjade ett stort hål i sidan av skeppsvraket.

Avslöjandet satta press på de ansvariga politikerna och myndigheten Statens haverikommission, som efter diffusa undersökningar inte kunnat förklara hålet. Haverikommissionens projektledare kring just Estonia Jonas Bäckstrand kom senast igår med ursäkten om att dålig sikt försvårat deras utredningsarbete, enligt Aftonbladet.

Redan 2004 lyfte statliga SR fram teorin om att försvarsmakten smugglad hemlig teknik på Estonia. En del personen tror att en bomb exploderade ombord på fartyget, vilket orsakade förlisningen, och att denna bomb på något vis hör samman med vapensmugglingen.Trots dokumentärteamets avslöjande fälls Evertsson och Andersson i Göteborgs tingsrätt för brott mot lagen om gravfrid, som förbjuder alla dykningar vid Estonia. Männen försvarar sig med hänvisning till FN:s havsrättskonvention.

”De två männen har invänt att lagstiftningen inte är tillämplig eftersom den strider mot folkrätten som den kommit till uttryck i FN:s havsrättskonvention. De har också påstått att de båda i vart fall trott att deras handlande har varit straffritt eftersom dykningarna skedde på internationellt vatten från ett tyskt fartyg…” står det i domstolens pressmeddelande.

– Det finns ett starkt allmänintresse för att upprätthålla gravfriden kring M/S Estonia, som är gravplats för ett stort antal personer. Skyddet för gravfriden väger starkare än intresset till skydd för yttrande- och informationsfrihet, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, i pressmeddelandet.

Påföljden blev bara dagsböter då det trots allt handlade om en allmännyttig dokumentärfilm, enligt domstolen.