Prenumerera
Prenumerera

Sammankomst för budkavel till politiker på Mynttorget – för ökad Vargjakt

Svenska jägarförbundet överlämnade tillsammans med sju andra organisationer, vilka sammantaget har en halv miljon medlemmar, budkavel till samtliga riksdagspartier i tisdags den gångna veckan. Det hela skedde på Mynttorget i Stockholm och målsättningen med arrangemanget är att mana politikerna att tillåta vargjakt till den grad av vargstammen minskar.

Peter Eriksson, förbundsordförande för Svenska jägarförbundet, var nöjd med att ett brett spektra av partier slöt upp vid tillställningen på Mynttorget.

– De flesta partier var här och i princip alla är inne på samma linje som vi. Man vill sänka vargstammen. Så långt är allting väl. Nu gäller det bara att det blir verkstad, framför han via ett pressmeddelande från Svenska Jägarförbundet. .

– Vi är här för att visa att vi inte ger upp och vi lägger inte ner vårt arbete förrän vi har en vargförvaltning värd namnet, säger Dag Lindén, generalsekreterare på Svenska Jägarförbundet i samma pressmeddelande.

De åtta organisationerna som genomförde överlämningen av budkaveln till riksdagspartierna är Svenska Jägarförbundet, Lantbrukarnas riksförbund, Svenska Samernas riksförbund, Föreningen Sveriges jägare, Jägarna riksförbund, Kennelklubbens jakthundskommitté (inom SKK), Sveriges Jordägarförbund, och Svenska Fåravelsförbundet. Dessa organisationen är en stark representation för landsbygden med sina cirka en halv miljon medlemmar. Alla partier var närvarande på Mynttorget med adekvat talesperson, förutom Landsbruksministern Anna-Caren Sätherberg (S) men som ändå sa sig vilja ta emot sin budkaveln. Hon fick den redan på söndagen i Jämtland där hon då befann sig.

Moderaterna är en av de partierna som har som ambition att minska den svenska vargstammen.

Såhär skrev den Moderata riksdagsledamoten Josefin Malmqvist på sin facebooksida i augusti.”Jägarna är avgörande för svensk viltvård. Moderaterna vill bland annat:

– minska vargstammen

– höja lönen för eftersöksjägare

låta jägare sälja vildsvinskött direkt till konsumenter

I förra veckan besökte riksdagskollegan Sten Bergheden och jag Örebro län och Ola Karlsson, som är ordförande för Jägarförbundet i Örebro län, för samtal om jakt, vapen och kvinnor som jagar.”

Nationalistpartiet Alternativ för Sverige, som i årets val utmanar SD, anser att jaktfrågor snarare ska bestämmas på lokal nivå i vissa fall, enligt partiets landsbygdspolitiska program. De vill att Sverige helt och hållet lämnar EU och därmed EU:s överstatliga jaktreglemente.