Prenumerera
Prenumerera
börsuppgång - banker lyfter
CC BY 3.0 TS Pannhuset, Frihamnen i Stockholm där Stockholmsbörsen huserar, efter flytt ifrån Gamla stan.

Stockholmsbörsen återhämtade sig på fredagen

Börsen återhämtade under fredagen större delen av den gångna veckans nedgång och stängde på -1,52%. Bitcoin handlades under lördagen på 213 186 kronor och har därmed gått ned med -1,38% de senaste 5 dagarna. 

Martin Axell och Sebastian Hallenius på Länsförsäkringar har analyserat aktiemarknaden och konstaterar att det råder osäkerhet kring den fortsatta konjunkturen eftersom hushållen kommer hålla tillbaka sin konsumtion på grund av ukrainakriget.

“Ukrainakriget och sanktionerna mot Ryssland riskerar att ge negativa effekter på den europeiska ekonomin. Gaspriserna har stigit till rekordnivåer och elpriser i stora delar av Europa är på väldigt höga nivåer. Den annalkande vintern kan ge nya prischocker”, skriver de på Länsförsäkringars hemsida.

Axel och Hallenius ser kortsiktiga risker på aktiemarknaden men tror detta kommer att stabilisera sig på några års sikt.“Även om vi ser risker för en fortsatt orolig aktiemiljö i år så är vår rekommendation på några års sikt neutral till aktier” fortsätter de på länsförsäkringars hemsida.

Under veckan              

NASDAQ                           -4,21%

Dow Jones (USA)             -2,99%

Dow  Jones (Global)        -3,19%