Prenumerera
Prenumerera

Lööf: Vägrar acceptera en regering som ger V plats

Centerledaren Annie Lööf har under valrörelsen öppnat upp för att sitta i en socialdemokratiskt ledd regering. Men även Lööf sätter upp några röda linjer. Hon kommer exempelvis aldrig släppa fram eller delta i en regeringen som Vänsterpartiet sitter med i, förklarar hon i en utfrågning i SvD.

 – Vi vill inte att Vänsterpartiet ska ha veto över en svensk statsbudget. Vi vill heller inte ha ett organiserat budgetsamarbete med Vänsterpartiet, utan vi tror på ett samarbete som är fast förankrat i mitten, säger Annie Lööf i Svenska Dagbladets utfrågning.Centerledaren känner sig även skeptisk till att ha MP i en regering, men hon bedömer trots allt att MP har erfarenhet av att regera ett land.

– Det är klart att det är ett problem med Nato-kritiska partier i en regering då vi ska gå fram som land och bli fullvärdiga medlemmar i Nato. Det är inget snack om den saken. Vad jag utöver det säger är att jag kommer inte bidra till mer låsningar i svensk politik, säger Lööf till SvD.

I augusti sa dessutom Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till SR att V kräver en plats i en socialdemokratisk regering om denna regeringen ska förvänta sig stöd ifrån Vänsterpartiet.