Prenumerera
Prenumerera
Av OpenStreetMap contributors - You may find a page on the OpenStreetMap wiki page for Baltic Sea, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9566970

Ryssland stoppar alla gasleveranser ifrån Nord Stream 1 på obestämd tid

Ryssland stoppar sina gasleveranser helt till Europa via ledningen Nord Stream 1 på obestämd tid, meddelar det ryska gasmonopolet Gazprom.

Enligt Gazprom har en rörledningen skadats och är i behov av ytterligare reparationer, enligt SVT. Gasleveranserna skulle ha återupptagits i full skala nu på lördag men nu blir det inte av alls på oöverskådlig framtid.– Det här är en signal från Ryssland att de kommer att fortsätta att bedriva utpressning mot Europa i energipolitiken, säger finansminister Mikael Damberg till TT.

Analytiker har i flera svenska medier under eftermiddagen och kvällen sagt att detta kan påverka de svenska elpriserna avsevärt. Gasen från Nord Stream 1 går de facto till Tyskland vilka köper energi ifrån Sverige när de själva har brist.