Prenumerera
Prenumerera

Krönikör Tage Tallqvist: Fröken Picasso – hans mindre kända inspiration

I fjorton dagar 1954 satt Pablo Picasso dagligen uppkrupen i sitt ateljéfönster i Vallauris och såg en flicka gå förbi, en späd flicka i tjugoårsåldern, med lång blont hår och hästsvansfrisyr. Den femtonde dagen sprang han ut på gatan med en tavla som han målat ur minnet på flickan och frågade om hon ville sitta modell för honom.

Hon tackade ja, och så inleddes Sylvette David-perioden i hans konst. Under halvåret som följde målade han tolv porträtt av Sylvette. Hon blev berömd och kom att kallas ”Fröken Picasso”.Fotografen Kary Lasch från Sverige åkte ner och fick ta en bild av henne. Kary bjöds in till hennes hem i Vallauris som då var en småstad nära Nice, där han fick träffa hennes mor, halvbror och fästman.

Fröken Picasso skulle så småningom gör en egen karriär som konstnärinna och skulptris under namnet Lydia Corbett. Hon lever än idag och är 87 år gammal!

Skribent Tage Tallqvist