Prenumerera
Prenumerera
Av User Tubaist on sv.wikipedia - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1066958

Stoppet på Ringhals påverkar elpriset

Den fjärde reaktorn på Ringhals kärnkraftverk kommer inte att kunna startas som planerat efter sommaren underhållsarbete. I samband med att reaktorn skulle återstartas i måndags upptäcktes skador på komponenter. Stoppet riskerar nu att spä på de redan höga elpriserna och därmed pressa upp inflationen ytterligare.

Det var i samband med ett obligatoriskt uppstartstest som anläggningens tryckhållare skadades, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande på sin hemsida.

– Årets avställning var i sitt slutskede, mycket få arbeten återstod och vi befann oss i uppstarten när händelsen inträffade. Skadan är begränsad till tryckhållaren och fullt fokus ligger nu på åtgärder och att utreda händelsen, säger Ringhals vd Björn Linde i pressmeddelande.

Ringhals reaktor nummer 4 togs ur drift i mitten av augusti och kommer inte att kunna börja producera el igen förrän 30 november när reparationerna beräknas vara klara.– Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer stå stilla under längre period än planerat. Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta. Händelsen har ingen påverkan på reaktorsäkerheten, fortsätter Björn Linde.

Ringhals 3 och 4 producerar tillsammans 13-15 av Sveriges el. Stoppet kommer på så vis påverka elpriset.

– Det kommer att få konsekvenser för kunder framför allt i södra Sverige där kapaciteten och tillgängligheten på el kommer att gå ner, och det kommer att påverka priset negativt. Det kommer att påverka priset i en kontext där det redan är jättehöga priser, säger hon och tillägger att det främst är elområde tre som kommer att drabbas, men även område fyra, säger Maria Erdmann, vd på GodEl till SVT.

Sverige och Europa lider redan av hög inflation (runt 9%) och enligt Eurostat är det energipriserna som driver på inflationen. Inom just energisektorn har priserna ökat med hela 38,3 procent, enligt Eurostats senaste rapport.

Enligt di.se vill 6 av 10 svenskar bygga ny kärnkraft och denna allt kärnkraftsvänligare opinion är givetvis en produkt av de höga elpriserna.