Prenumerera
Prenumerera

Nigeria: Muslimerna allt starkare på grund av lägre födelsetal hos de kristna – mer våld mot kristna

Svenska Morgonbladet har vid andra tillfällen rapporterar om hur muslimska grupperingar mördar kristna i exempelvis Nigeria. Boko Haram slaktade hänsynslöst människor i en kristne by julen 2021 i just det landet.

Förföljelser av kristna forsätter nu igen i Nigeria. Benedict Azza är en av ledarna för den kristna organisationen CAN, Christian Associations of Nigeria, och han har utsatts för ett kidnappningsförsök i staden Zamfara i nordvästra Nigeria. Det är en av de delstater som infört sharia och förföljelsen mot kristna intensifierats. Benedict Azza undkom kidnappningsförsöket men sköts senare ihjäl med tre kulor. Kroppen lämnades kvar på vägen av gärningsmännen. Världen idag gör en längre redogörelsen av den senaste utvecklingen kring den kristna i Nigeria.

Bara tre dagar efter dådet mot Azzaz kidnappades tre nunnor i sydvästra Nigeria av islamistiska extremister. De släpptes dock välbehållna efter några dagar. Nigeria är ett av Afrikas folkrikaste och kulturellt mest inflytelserikaste länder, bland annat genom dess starka ekonomi. Landet har dessutom en befolkning som till hälften består av kristna. De kristna dominerar de södra delarna av landet medan muslimer dominerar i de norra delarna. Men allteftersom den kristna befolkningen minskar, på grund av lägre födelsetal, medan den muslimska befolkningen ökar växer den muslimska dominansen. Detta har fått som konsekvens att förföljelsen av kristna ökar och Nigeria hamnar på plats nummer sju över länder med ” extrem förföljelser” av kristna. Andra länderna med hög grad av kristen förföljelse är Afghanistan, Nordkorea, Somalia, Libyen, Jemen och Eritrea.Sedan den muslimske Muhammadu Buhari, på demokratisk väg, besegrade den då sittande kristne ledaren Goodluck Jonathan i presidentvalet i Nigeria 2015 har förföljelserna mot kristna ökat i hela landet. Och detta trots att många trodde att Muhammadu Buhari skulle kunna hålla emot de många muslimska terrorgrupperna, däribland den ökände islamistiska Boko Haram. Emmanuell Onwubiko, nationell samordnare för Human Rights Writers Associations of Nigeria (HURIWA), menar att president Buhari misslyckats och säger:

– Det är oroande att dödandet av över 12 katolska präster 2022 och bortförandet av mängder av präster över hela landet får pågå utan att den nuvarande regimen och säkerhetsorganen reagerar stark.

2023 är det återigen presidentval och han menar att det är avgörande för den kristna befolkningen att ett regimskifte röstas fram.