Prenumerera
Prenumerera

Virus i Indien har döpts till tomatinfluensa

En ny virussjukdom som går under namnet Tomatinfluensa sprids just nu i Indien, enligt den brittiska tidningen The Guardian. Viruset upptäcktes först i den indiska delstaten i Kerala i maj men har spridit sig till andra delstater. Eftersom symptomen på Tomatinfluensa liknar Covid, Chikungunya och Denguefeber är det svårt att ställa diagnos på den, uppger indiska läkare till The Guardian.

Sjukdomen kallas Tomatinfluensa på grund av de smärtande röda blåsorna på kroppen som den orsaker. Sjukdomen är mycket smittsam och forskare försöker att identifiera exakt vad det är för virus som orsaker den. Barn är särskilt sårbara eftersom sjukdomen sprids lätt genom nära kontakt, orena ytor, blöjor eller när barn stoppar saker i munnen, skriver The Guardian dessutom. Över hundra barn har drabbats än så länge, rapporterar Aftonbladet.Tomatinfluensa kan vara en efterverkan av Chikungunya eller Denguefeber hos barn snarare än en virusinfektion. Viruset kan också vara en ny variant av hand höstblåsor, en vanlig infektionssjukdom som främst drabbar små barn i åldrarna ett till fem år och immunförsvagade vuxna. Vissa fallstudier har till och med påvisat höstblåsor hos immunokompetenta vuxna fortsätter The Guardian på sin hemsida.

”Jag håller med om att Chikingunya och Dengue kan göra barn sårbara för Tomatinfluensa eftersom deras immunförsvar är svagare. Vi har inga fall i Delhi än och jag är övertygad om att det inte kommer att bli ett problem” säger Dr Suneela Garg, en hög hälsotjänsteman i Delhi-regeringen till The Guardian.