Prenumerera
Prenumerera
Av Poltikerveckan Almedalen - 68, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71352159@ /Moderaterna

Senaste Sifo – SD större än Moderaterna igen – L sjunker närmare riksdagsspärren

Liberalerna passerar – till skillnad från Miljöpartiet – inte riksdagsspärren med en statistisk säkerställd marginal. Dagens publicerade Sifo mätning skildrar just detta och enligt SvD har även förtroende för partiledaren Johan Perhson minskat.

All turbulens kring Moderaternas, Kristdemokraternas, Sverigedemokraternas och Liberalernas gemensamma bussresa tidigare i veckan kan ha satt spår i opinionen. Det var första gången någonsin dessa 4 partier genomförde en gemensam kampanj ihop. ”Ny energi för Sverige” hette kampanjsatsningen med den interna L-opinionen blev rätt hård mot partiledaren Johan Pershon då en stor del av de L-aktiva troligtvis vill se en tydliga röd linje mot SD, även om Liberalerna allt mer öppet upp för någon form av samarbete med Jimmie Åkessons parti. Risken är att detta speglar åsikterna hos L:s potentiella väljare vilken kan påverka valresultatet negativt.

MP växer i denna undersökning medan L faller tillbaka. Även SD tar ett stort kliv framåt och hamnar på 20, 3 procent av opinionsstödet, vilket är en ökning med 1,1 procent sedan förra Sifo-mätningen från igår. Om denna mätning skulle bli valresultat så blir SD Sveriges näst största parti och passerar då Moderaterna i väljarstöd.S MP C L M KD SD C Övr S,MP,V,C M,KD,SD,L

25 augusti 2022 30,5 %
+0,3
5,3 %
+0,6
5,7 %
-0,3
4,6 %
-0,2
18,3 %
-0,3
5,6 %
-0,7
20,3 %
+1,1
7,6 %
-0,3
2,0 %
– 0,4
49,1 % *
+ 0,3
48,8 %
-0,1 

Här om dagen skrev Svenska Morgonbladet om en Novus-undersökning som också visade att SD hade starkare väljarstöd än M.