Prenumerera
Prenumerera
By Bokmal2 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40161668

Journalisten Kajsa Ekis Ekman skapar återigen konflikt inom vänstermedia

Kajsa Ekis Ekman är i blåsväder igen, då vänstertidskriften Arbetarens VD, Thomas Karlsson, påståtts ha anställt henne som chefredaktör bakom ryggen på både styrelse och anställda. Tre av de sex anställda journalister på tidningen hotar nu med att avgå. Anledningen till konflikten kring tillsättandet av Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör handlar om att hon gjort sig kontroversiell inom vänstern genom sina ståndpunkter kring könens existens samt att hon haft synpunkter på svensk mediarapportering av kriget i Ukraina och lyft fram en naiztkoppling som finns hos bland annat den Ukrainska militären.

Det två sistnämnda orsakade att hon blev sparkad som krönikör hos tidningen ETC tidigare i år, vilket Svenska Morgonbladet då skrev om.

– Jag har pratat med de berörda och haft skriftväxling med arbetsgivaren. Tre journalister har varnats enligt 30:e paragrafen i lagen om anställningsskydd om att deras beteende kan ligga till grund för uppsägning eller avsked, säger Adam Påhlman Tiwe, ombudsman på journalistförbundet till Dagens Media.

Isak Gerson är styrelseledamot för tidningen och är en av de som hoppat av-Jag frånträdde styrelsen i måndags säger han och hänvisar till att styrelsens arbete är sekretessbelagt, enligt Dagens Media.

Johan Nordmark som är styrelseordförande för tidningen hänvisar till VD:n. Inte heller Rasmus Hästbacka som är funktionär på Syndikalisternas (SAC) fackförbund som äger tidningen, hävdar att han har något mandat att yttra sig om styrelsens processer kring detta och menar att han inte har någon insyn om vad som händer på tidningen Arbetaren. Arbetaren ägs av SAC:s driftsbolag Federativs Förlag AB, vars VD är Thomas Karlsson, rapporterar Dagens Media.


Tidningen Arbetaren grundades 1910 och hade enda sedan start haft omfattande konflikter med etablissemanget. Det tog ett bra tag innan redaktionen hittad ett tryckeri som ville trycka de första upplagan.