Prenumerera
Prenumerera

FHM rekommenderar apkoppevaccin till bla homosexuella män – ”Ha påtagligt hög risk”

Vaccinet mot apkoppor rekommenderas nu som förebyggande behandling för riskgrupper som exempelvis män som har sex med andra män och personer som ingår i smittspårning och har haft kontakt med smittade, skriver folkhälsomyndigheten (FMH) på sin hemsida.

– För närvarande är det män som har sex med män och som har många sexuella kontakter som bedöms ha påtagligt hög risk att utsättas för apkoppsvirus”, skriver myndigheten uttryckligen i ett pressmeddelande.

FMH anser dock att det behövs andra smittskyddsåtgärder för att bromsa spridningen av apkoppor.

– Inte minst krävs en medvetenhet om att den här sjukdomen finns och sprids, och att många sexuella kontakter ökar risken att bli smittad, framför Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i pressmeddelandet.Trots att effekten av vaccinet inte är fullt klarlagt rekommenderar den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, medlemsstaterna att erbjuda vaccinet till just dessa riskgrupper.

– Det är glädjande att vi nu kan rekommendera även en bredare användning och att fler personer kan få förebyggande behandling. Även om vi fortsatt har en brist på vaccin mot apkoppor kan fler nu erbjudas vaccination, framför Karin Tegmark Wisell därpå.

Tillgången till vaccinet är dock begränsad och det är den behandlade läkaren som avgör om behandling blir aktuell eller inte, menar FHM.