Prenumerera
Prenumerera
Av Jorchr - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28180653

15:åringens ombud varnade rätten för SiS-placering – inkörsport till tyngre brottslighet

Den mordmisstänkte 15-åring som genomförde attentatet på köpcentret Emporia i Malmö var tvångsplacerad på ett så kallat SiS- hem, trots att pojkens ombud hade varnat för att 15-åringen hade en ”påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet och socialt nedbrytande beteende”. Ombudet hävdade i förvaltningsrätten att hans klient istället borde placeras i ett familjehem.

– Jag tyckte risken var stor för pojken att utsättas för påverkan av andra medintagna på ett Sis-hem. Jag förordade istället att han skulle vara i ett familjehem, säger Olle Palmgren, offentligt biträde till 15-åringen i förra årets förhandling i förvaltningsrätten, till SVT.

Själv ville pojken bara hem till sin mamma, säger Olle Palmgren offentligt biträde till 15- åringen i förra årets förhandling i förvaltningsrätten enligt SVT. Förvaltningsrätten skriver genom Catharina Gabrielsson, chef för avdelningen barn och unga, ett mail till SVT Nyheter Skåne.

– Vi kan inte kommentera hur vi gjort vår bedömning i det enskilda fallet men generellt är det flera faktorer som spelar in.
Offret, dvs den 31-årige mannan, var kopplad till den gängkriminella miljön och mordet bedöms som synnerligen hänsynslöst. 15- åringen har erkänt mord och mordförsök.

Polisen skriver på sin hemsida att denna incident eldat på konfliktläget i den gängrelaterade miljön i Malmö som nu har ett ”svårt konfliktläge” som är starkare än tidigare. Malmöpolisen kommer av den anledningen få extra förstärkning, enligt polisens hemsida.

– Vi hade en gynnsam vår och höst, men precis som tidigare två tre somrar har konfliktläget förvärrats. Vi har god kunskap kring konflikterna. Vi hoppas att vi kan gå in i ett lugn, men det är fortsatt svårt och ett långsiktigt arbete tillsammans med Malmö stad och civilsamhället, skriver polisen på sin hemsida.