Prenumerera
Prenumerera

Tidigare Rinkebyimam jagas internationellt för terroristbrott

Fuad Mohamed Kahlaf, tidigare Imam i Rinkeby, jagas för terrorattentat i Somalias huvudstad Mogadishu, enligt Doku. Enligt USA:s regering är han ledare för terrorgruppe al-Shabaas.

Den islamistiska terrorgruppen al- Shabaas utförde under fredagskvällen ett attentat på hotell Hayat i Somalias huvudstad Mogadishu. De barrikaderade sig med hjälp av en självmordsbombare och eldstrider utbröt mellan landets säkerhetsstyrkor och terroristerna. Under lördagen besegrades terroristerna men då var 117 människor skadade och 21 personer människor hade dödats. Terrorgruppens syfte tycks ha varit att komma åt medlemmar i Somalias regering som brukar hålla till på hotell Hayat.Al-Shabaab som är en del av al-Qaidanätverket har som mål att med våld avsätta Somalias nuvarande regering för att upprätta ett eget shariastyrt samhälle. En av de högsta ledarna är som redan nämnt Fuad Mohamed Kahlaf, som enligt Dokus granskning har bott i Sverige under 1990-talet och predikat om våldsam jihad i en moské i Rinkeby . Där verkade han fram till 2004. Efter att ha blivit hårt överbevakad av svensk säkerhetstjänst valde han att lämna Sverige.

Han är sedan 2010 uppsatt på den amerikanska regeringens lista över särskilt eftersökta terrorister. Under sommaren meddelade etiopiska myndigheter att man dödat Fuad Mohamed Kahlaf under strider vid en somalisk-etiopiska gränsen vilket senare dementerades av honom själv i en av al-Shabaab kontrollerade radiokanaler, skriver Doku.

USA:s regeringen har satt en prissumma på upp till 5 miljoner dollar för den som kan erbjuda avgörande information kring Kahlaf.